Knäck
Knäck |
2 dl grädde Skålla och hacka mandeln. Ställ knäckformarna på en plåt. |
Honungskola med limesmak
Honungskola med limesmak |
1 dl honung Smält smöret i en vid, tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, honung och socker. |
Senaps och Tomatmarinad
2 kg nöt-/lammkött
6 vitlöksklyftor
1 dl Tomatketchup
1/2 dl Soja
1 dl vitvinsvinäger
2 msk fransk senap
2 msk flytande/ smält honung
2 msk torkad timjan
4 tsk ingefära
2 tsk worcestershiresås
Pressa vitlöksklyftorna och mixa samman alla ingredienser till en marinad. Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Förvara köttet i kylen ett dygn så att köttet drar åt sig av marinaden.
Använd honung i mat o bak fungerar utmärkt. Byt ut vanligt socker mot honung. Beräkna 1/2 dl honung till 1 dl socker.
Tekakor
50 gr jäst
50 gr margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk honung
ca 1,3 liter vetemjöl
- Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet i en katrull, häll på mjölk och låt det bli fingervarmt (37 grader).
- Häll lite av degspadet över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung och det mesta av vetemjölet.
- Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö på lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. knåda den smidig. Dela degen mitt itu. Rulla ut varje del till en längd. Dela den i 6-8 bitar. Rulla bullar av dem.
- Lägg bullarna på smord eller bakpapperklädd plåt. Kavla eller platta ut dem till tunna kakor. Nagga med en gaffel.
- Låt bröden jäsa under en bakduk ca 30 minuter.
- Grädda dem i 225 graders varm ugn, mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt tekakorna kallna under bakduk.
Kanelbullar (ca 40 st)
50 g Jäst
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
3/4 dl honung
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl
Fyllning:
75 g margarin eller smör
2,5 dl riven mandelmassa
2 tsk malen kanel
Pensling:
1 ägg
Granering:
pärlsocker
hackad sötmandel
Ugnstemperatur 250 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet, honungen, kardemumman, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö på lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk. Låt den jäsa på dragfri plats till dubbel storlek. Beräkna 30- 40 minuter.
Arbeta samman degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda i ytterligare mjöl. Degen är färdig när den släpper bakbordet och händerna. Dela degen mitt itu. Kavla varje del på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta ca 20 cm bred och 40 cm lång. Fördela fyllningen på plattorna. Rulla samman dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek. 20- 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. 250 grader. Låt dem kallna under bakduk.
En läcker vårgryta med lax
Laxgryta med lime och spenat
Tid 20 min
600 g lax
250 g färsk svamp
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl vatten
2 dl lätt creme fraiche
1 msk grönsaksfond
1 tsk sambal oelek
1/2 msk honung
strimlat skal och saft av 1/2 lime
2 msk vetemjöl
65 g färska spenatblad
ca 250 g räkor med skal
- Skär laxen i bitar. Skölj och skiva svampen. Stek det i smör i omgångar. Salta och peppra. Lägg över på en tallrik.
- Häll vatten, creme fraiche, fond, sambal oelek, honung, limeskal och -saft och vetemjöl i en kastrull, koka upp under omrörning. Sjud i några minuter.
- Skölj spenatbladen och rör ner dem, laxbitar och svamp i såsen. Värm.
- Skala räkorna och strö dem över. Servera med ris och sallad.
Pannacotta
4 port. Tid ca 15 min + tid att stelna
1 1/2 tsk gelatinpulver + 3 msk vatten
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk vaniljsocker
- Blanda gelatinpulver och kallt vatten i t ex en kopp. Låt svälla ca 5 minuter.
- Koka upp grädde, mjölk och honung. Tag kastrullen från värmen. Lös upp det svälda gelatinpulvret i den varma gräddmjölken. Blanda i vaniljsockret.
- Föredela blandningen i 4 portionsformar (ca 2 dl). Låt dem svalna, täck över och ställ dem kallt minst 3-4 timmar.
- Doppa formarna hastigt i hett vatten och stjälp upp dem eller servera ur formarna.
- Servera gärna med frukt eller bär, hackad pistagemandel eller t ex hallonsås
Hallonsås: Pressa ca 200 g tinade frysta hallon genom en sil så kärnorna kommer bort. Späd med lite vatten till önskad konsistens och smaka av med florsocker.
Honungsglaze
1/2 dl honung
1/2 dl soja
1/2 dl vinäger eller citronsaft
Blanda ingredienserna och pensla direkt på stekt eller grillat kött mot slutet av tillagningen. Det ger en vacker yta och god smak åt köttet utan att det bränns.
Soja och Honungsmarinad
2 kg kött
1 liten bit färsk ingefära
2 dl soja
2 dl äppelcidervinäger
5 msk färsk koriander
4 msk flytande/smält honung
4 msk russin
Skala och riv ingefäran. Mixa samman alla ingredienser till en marinad. Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Förvara köttet i kylen ett dygn så att köttet drar åt sig av marinaden.
Honung och vitlöksyoghurt
En god och enkel sås som passar bra på buffén eller som tillbehör till grillat!
Förberedelsetid: 5 min
Färdigt på: 5 min
Ingredienser:
2 dl matyoghurt eller turkisk
yoghurt
2 msk majonäs
1.5 msk honung
2 st vitlöksklyftor, hackade
1 st lime, i klyftor
salt
peppar
Tips
Prova gärna att smaksätta med koriander, dill eller mynta.
Så här gör du:
1. Blanda yoghurten med majonäsen i en skål eller bunke. Tillsätt honung och pressad vitlök och smaka av med salt och peppar.
2. Servera med en lime klyfta.
Honungsmuffins med rabarber
Honungsmuffins med rabarber |
50 g smör 1 dl mjölk 2 ägg 1 dl socker 1 dl honung 3 dl vetemjöl 1,5 tsk bakpulver Rabarber och ev. flagad mandel Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt, blanda i honungen och vispa ytterligare en kort stund. Tillsätt smöret och mjölken och slutligen mjölet blandat med bakpulver. Stick ner några tunt skurna rabarberskivor och strö över flagad mandel. Grädda i formar ca 20 minuter i 200 grader. |