Knäck

Knäck

2 dl grädde
2 dl honung
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel

Skålla och hacka mandeln. Ställ knäckformarna på en plåt.
Häll grädde, honun och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock medelvärme i 15 - 30 minuter. Häll i mandeln,
rör om och fyll smeten i formarna.
Supergott!

Honungskola med limesmak

Honungskola med limesmak

1 dl honung
100 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl socker
Rivet skal från en lime

Smält smöret i en vid, tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, honung och socker.
Koka utan lock under omrörning . Testa om kolan är klar genom att lägga en klick i iskallt vatten., det ska då gå att forma smeten till en seg kola.
Tillsätt limeskal och häll upp smeten på oljad plåt. Låt svalna lite och skär sedan
i bitar och njut!

Senaps och Tomatmarinad

2 kg nöt-/lammkött

6 vitlöksklyftor

1 dl Tomatketchup

1/2 dl Soja

1 dl vitvinsvinäger

2 msk fransk senap

2 msk flytande/ smält honung

2 msk torkad timjan

4 tsk ingefära

2 tsk worcestershiresås

 

Pressa vitlöksklyftorna och mixa samman alla ingredienser till en marinad. Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Förvara köttet i kylen ett dygn så att köttet drar åt sig av marinaden.

Använd honung i mat o bak fungerar utmärkt. Byt ut vanligt socker mot honung. Beräkna 1/2 dl honung till 1 dl socker.

Tekakor

50 gr jäst

50 gr margarin

5 dl mjölk

1 tsk salt

2 tsk honung

ca 1,3 liter vetemjöl

 

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet i en katrull, häll på mjölk och låt det bli fingervarmt (37 grader).
  • Häll lite av degspadet över jästen och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av degspadet, salt, honung och det mesta av vetemjölet.
  • Arbeta till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö på lite vetemjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord. knåda den smidig. Dela degen mitt itu. Rulla ut varje del till en längd. Dela den i 6-8 bitar. Rulla bullar av dem.
  • Lägg bullarna på smord eller bakpapperklädd plåt. Kavla eller platta ut dem till tunna kakor. Nagga med en gaffel.
  • Låt bröden jäsa under en bakduk ca 30 minuter.
  • Grädda dem i 225 graders varm ugn, mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt tekakorna kallna under bakduk.

Kanelbullar  (ca 40 st)

50 g Jäst

150 g margarin eller smör

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

3/4 dl honung

2 tsk malen kardemumma

1 ägg

ca 1,5 liter vetemjöl

Fyllning:

75 g margarin eller smör

2,5 dl riven mandelmassa

2 tsk malen kanel

Pensling:

1 ägg

Granering:

pärlsocker

hackad sötmandel

 

Ugnstemperatur  250 grader.

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet, honungen, kardemumman, ägget och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö på lite mjöl över degen. Täck den med en bakduk. Låt den jäsa på dragfri plats till dubbel storlek. Beräkna 30- 40 minuter.

Arbeta samman degen några minuter i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Knåda i ytterligare mjöl. Degen är färdig när den släpper bakbordet och händerna. Dela degen mitt itu. Kavla varje del på lätt mjölat bakbord till en rektangulär platta ca 20 cm bred och 40 cm lång. Fördela fyllningen på plattorna. Rulla samman dem från långsidan. Skär dem i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek. 20- 30 minuter. Pensla dem med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter. 250 grader. Låt dem kallna under bakduk.

 

 

 

 

 

 

En läcker vårgryta med lax

Laxgryta med lime och spenat

Tid 20 min

600 g lax

250 g färsk svamp

1 msk smör

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

3 dl vatten

2 dl lätt creme fraiche

1 msk grönsaksfond

1 tsk sambal oelek

1/2 msk honung

strimlat skal och saft av 1/2 lime

2 msk vetemjöl

65 g färska spenatblad

ca 250 g räkor med skal

  1. Skär laxen i bitar. Skölj och skiva svampen. Stek det i smör i omgångar. Salta och peppra. Lägg över på en tallrik.
  2. Häll vatten, creme fraiche, fond, sambal oelek, honung, limeskal och -saft och vetemjöl i en kastrull, koka upp under omrörning. Sjud i några minuter.
  3. Skölj spenatbladen och rör ner dem, laxbitar och svamp i såsen. Värm.
  4. Skala räkorna och strö  dem över. Servera med ris och sallad.

Pannacotta

4 port. Tid ca 15 min + tid att stelna

1 1/2 tsk gelatinpulver + 3 msk vatten

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

2 msk honung

1 tsk vaniljsocker

  • Blanda gelatinpulver och kallt vatten i t ex en kopp. Låt svälla ca 5 minuter.
  • Koka upp grädde, mjölk och honung. Tag kastrullen från värmen. Lös upp det svälda gelatinpulvret i den varma gräddmjölken. Blanda i vaniljsockret.
  • Föredela blandningen i 4 portionsformar (ca 2 dl). Låt dem svalna, täck över och ställ dem kallt minst 3-4 timmar.
  • Doppa formarna hastigt i hett vatten och stjälp upp dem eller servera ur formarna.
  • Servera gärna med frukt eller bär, hackad pistagemandel eller t ex hallonsås

 

Hallonsås: Pressa ca 200 g tinade frysta hallon genom en sil så kärnorna kommer bort. Späd med lite vatten till önskad konsistens och smaka av med florsocker.

Honungsglaze

1/2 dl honung

1/2 dl soja

1/2 dl vinäger eller citronsaft

Blanda ingredienserna och pensla direkt på stekt eller grillat kött mot slutet av tillagningen. Det ger en vacker yta och god smak åt köttet utan att det bränns.

Soja och Honungsmarinad

2 kg kött

1 liten bit färsk ingefära

2 dl soja

2 dl äppelcidervinäger

5 msk färsk koriander

4 msk flytande/smält honung

4 msk russin

Skala och riv ingefäran. Mixa samman alla ingredienser till en marinad. Häll marinaden i en påse och lägg i köttet. Förvara köttet i kylen ett dygn så att köttet drar åt sig av marinaden.

Honung och vitlöksyoghurt

En god och enkel sås som passar bra på buffén eller som tillbehör till grillat!

Förberedelsetid: 5 min
Färdigt på: 5 min

Ingredienser:
2 dl matyoghurt eller turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1.5 msk honung
2 st vitlöksklyftor, hackade
1 st lime, i klyftor
salt
peppar

Tips
Prova gärna att smaksätta med koriander, dill eller mynta.

Så här gör du:
1. Blanda yoghurten med majonäsen i en skål eller bunke. Tillsätt honung och pressad vitlök och smaka av med salt och peppar.
2. Servera med en lime klyfta.

Honungsmuffins med rabarber

Honungsmuffins med rabarber

50 g smör

1 dl mjölk

2 ägg

1 dl socker

1 dl honung

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

Rabarber och ev. flagad mandel

Smält smöret och häll i mjölken. Vispa

ägg och socker pösigt, blanda i honungen

och vispa ytterligare en kort stund. Tillsätt

smöret och mjölken och slutligen mjölet

blandat med bakpulver.

Stick ner några tunt skurna rabarberskivor

och strö över flagad mandel. Grädda

i formar ca 20 minuter i 200 grader.